Supergoda chips gjorda på linser eller kikärtor
😋😋😋 4 olika smaker.
Kostar 32 kr!
Vi har fått in get- och fårosten från Bulgarien igen.
45 kr för 150 g
Höstens tema är IGELKOTTAR.
Varför är igelkotten hotad?
Igelkotten har minskat i antal. Exakt hur många som finns är lite svårt att säga. Men genom att samla in observationer av igelkottar kan vi få en uppfattning om trender, till exempel om de ökar eller minskar i antal. En viktig del av kunskapen kommer via svensk fågeltaxering och de personer som räknar fåglar nattetid. Då passar de även på att räkna igelkottar. Här kan man rapportera in igelkottar och se var de har rapporterats.
Hoten mot igelkotten är bland annat:
Storskaliga jordbruk som besprutas med bekämpningsmedel. Dessa områden erbjuder varken mat eller boplatser (därför har trädgårdar och parker blivit extra viktiga områden för dess överlevnad).
Många igelkottar dör i biltrafiken.
Grävlingen är ett av få djur som kan döda en igelkott och de konkurrerar om igelkottens mat. Grävlingar har ökat i antal de senaste åren.
Via maten kan igelkotten få i sig miljögifter, som lagras främst i kroppsfettet. Igelkotten kan påverkas av miljögifter mer än andra däggdjur eftersom den samlar på sig ett stort fettlager inför vintern. När fettet förbränns under vinterdvalan frigörs energi, men också gifter. Eftersom detta sker under dvalan utsätts igelkottens organ för en lång exponeringstid, vilket ökar risken för skador.
Visste du det här om igelkotten?
Igelkotten har troligen funnits i mer än 30 miljoner år och är ett av de äldsta levande däggdjuren på jorden. Man har funnit fossila exemplar som är lika gamla som de sista dinosaurierna!
En vuxen igelkott har mellan 5000 och 7000 taggar.
Igelkotten spottar på sig själv och gnider in spottet i taggarna. Man vet inte riktigt varför den gör på detta vis.
Igelkottar kan bli 8 år. Upp till 60% dör under sitt första levnadsår.