BAGERI HEMLIGT

Bageriet är kanske inte så hemligt, som det låter. Bageri Hemligt ägs av Claus, som är dansk och hjemligt på danska är hemlikt på svenska. Så nog är bakverken hemlika och bageriet ligger i källaren i Claus hus. Claus har nyligen flyttat till detta hus och bageriet är helt nybyggt.

Än så länge har Claus, som är kock, ett annat arbete (han arbetar som kock och måltidsplanerare på en skola) och driver sitt bageri på deltid. Drömmen är dock, att få ägna sig åt sin passion på heltid. Bageriet och Claus hem ligger lite utanför Ljungbyhed. Lite väl långt bort från Lund, men vi har inte lyckats hitta något närmare. Han bakar både bröd, bullar och kakor. Han säljer sina bakverk på 5 olika ställen, främst i sitt närområde. I Lund är det hos Tant Gurka och Reko Deli. Varannan vecka kan man också beställa bröd mm, som man sedan får komma och hämta hemma hos Claus.

Eftersom bageriet drivs i så liten skala har det inte någon eko-certifiering, men alla ingredienser som används är ekologiska. Helkorn köps från KRAV-märkta Källunda gård som ligger i närheten. Vetemjöl special mm. köps från Gisselberga Kvarn (ägs av Limabacka Kvarn), som ligger nära Teckomatorp och som bara mal ekologiskt spannmål. En del av övriga ingredienser köps hos Tant Gurka.

För att det grova mjölet ska vara så färskmalet som möjligt, mal Claus själv helkornen i sin elektriska kvarn. Alla bröd är bakade på surdeg, men bullarna är bakade med jäst. Under vårt besök gick Claus igenom hur det går till när han bakar bröd och vi blev verkligen imponerade av vilket gediget hantverk det är. Det är många moment, som måste klaffa, för att bröden ska få både rätt textur och bli välsmakande.

Här bor Claus med sina 2 barn, som bor hos honom varannan vecka, och i källaren har han sitt bageri.
Den här fina lilla träkvarnen mal Claus alla hela korn på dvs. råg, svedjeråg, dinkel och en vårveteblandning. Alla dessa helkorn kommer från Källunda gård. En ny större kvarn är på väg att köpas in, eftersom bageriets försäljning har ökat.
Här är han vid sitt nya stora fina bakbord.
Här står Claus med sin lilla surdeg. Den förvaras i kylskåp, men inför ett bak står den framme i några dagar och matas upp med vetemjöl och rågmjöl. Det är verkligen många moment att baka surdegsbröd.
Degblandaren, som faktiskt rymmer 30 liter deg. När den är full, blir det 30 bröd.
När degen är färdigbearbetad får den jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur. Sedan delas den upp och läggs i de här jäskorgarna som ställs ini kylskåpen och får jäsa i ytterligare 32 timmar.
När bröden jäst färdigt i sina jäskorgar stjälps de upp på denna bakplatta och sätts in i ugnen. Claus bakar de flesta bröden utan form, men t.ex. rågbrödet är bakat i en form.
Här står Claus vid de 2 ugnarna.
Ett prydligt lager har han. Här ser vi lådor med fröer, som han köper in hos Tant Gurka.
Linfröna är odlade av Fagraslätt utanför Kristianstad. Möllarens vetemjöl används endast till att mata upp surdegen.

 

Den här ska Claus renovera upp och använda till brödbod.
Den ska stå vid vägen, så att de som inte har beställt, kan komma och köpa bröd.